Novosti

Vinkovo 2013: Od smeća do vrhunskog vina za šesnaest godina

Syrah iz 2010. godine Željka Vrsaljka iz Nadina te Trebiano toscano iz 2011. Zlatka Kaštelanca iz Polače, šampionska su vina ovogodišnjeg Vinkova 2013., degustacije vina sjeverne Dalmacije, koje se po 16. put preksinoć održalo u Stankovcima.

Vrsaljkovo i Kaštelančevo vino pobjednici su u kategoriji vina na tržištu, odnosno već “dovršenih”, gotovih vina. Šampionsku titulu u kategoriji crnih desertnih vina odnio je Božo Bačić iz Podgrađa za svoju kombinaciju merlota, syraha i caberneta.

Stručna komisija od deset članova ocijenila je nekoliko dana prije svih 138 uzoraka prijavljenih vina, pa i ona koja su iscijeđena 2012. godine te su još u postupku proizvodnje. U toj kategoriji šampion je mješavina syraha i merlota Perislava Zrilića iz Benkovca, te muškat PZ-a Maslina i vino Željka Uzelca i Radoslava Bobanovića.

U posebnoj kategoriji vina od maraštine, koja se u Ravnim kotarima smatra autohtonom sortom grožđa, šampion je Srećko Troskot iz Zadra.

U Stankovcima se i ove godine skupilo sve najbolje što vinogradi Ravnih kotara mogu dati, pa je stankovački načelnik Željko Baradić ponosno mogao ustvrditi kako sjeverna Dalmacija sada proizvodi čak četiri milijuna litara vina godišnje, od kojih neka spadaju u kategoriju vrhunskih, neka u kategoriju kvalitetnih, ali ono što je važno jest da su se mnoga našla na tržištu, brendirana i prepoznata.

Baradić se prisjetio prvog Vinkova prije 16 godina, kada je stigao skroman broj uzoraka, s tim da je tada čak 400 litara jednostavno bilo proliveno jer su vina bila u kategoriji – smeća.

S godinama se napredovalo u edukaciji vinogradara i vinara pa se ovaj kraj sad ima čime pohvaliti. Zato su ove godine vinarski stručnjaci, enolozi i agronomi, predvođeni Antom Grubišićem i Zvonimirom Vlatkovićem, osim šampionskih, podijelili mnoštvo brončanih, srebrnih i zlatnih odličja, i to svim onim vinima koja su, po njihovu sudu, prešla bodovni prag od 65 od mogućih 100 bodova po pravilima Međunarodne organizacije za vinogradarstvo i vinarstvo.

Stankovčani su i ovaj put napravili pravu vinarsku feštu za mještane i mnogobrojne goste. Stigao je i župan Stipe Zrilić, ali i, primjerice, umirovljeni operni pjevač podrijetlom iz Preka Šime Lucin, koji već godinama živi u New Yorku, a u Hrvatsku dođe svake godine baš u siječnju kako bi prispio u Stankovce.

Tako je bio i u “paradnom” žiriju amatera koji je u subotu ocjenjivao 20 vrsta vina, po 10 bijelih i crnih, i koji je, kako bi se potaknulo umijeće prepoznavanja vina, imao svoje interno natjecanje: tko će dati ocjenu koja će biti identična onoj koju je dala stručna komisija. Pokazalo se da je u tome najbolji poznati zadarski građevinski sudski vještak i procjenitelj Vice Tadić koji je čak za tri vina dao istu ocjenu kao i stručnjaci te tako dobio i prigodnu nagradu.

Izvor: Slobodna Dalmacija, ponedjeljak 28.1.2013.

Back to top button