Novosti

Volonteri LAG Laure sudjelovali na seminaru u organizaciji UNDP-a u Impact centru u Zadru

Udruge su prepoznale različite mogućnosti da se povuku sredstva iz EU programa, drugim riječima postoje mogućnosti za provedbu manjih projekata koji onda defacto predstavljaju prvi korak u nekim budućim značajnijim projektima prema EU fondovima/programima.

Prvi dio radionice “Priprema prijedloga projekata u okviru EU programa” u IMPACT centru održan je prije dva tjedna, a drugi dio radionice u srijedu i četvrtak. Radionice se organiziraju u okviru projekta Zadarske županije i UNDP-ja, a namijenjen je udrugama s iskustvom u upravljanju EU projektima odnosno članovima udruga koji su sudjelovali u dosadašnjim radionicama vezanim uz pripremu projekata.

Nakon završene radionice, kako smo doznali, u IMPACT centru Zadar svima će se pružiti mogućnost korištenja tehničke pomoći udrugama koje pripreme projektne sažetke za konkretne natječaje EU.

Drugi dio radionice “Priprema prijedloga projekata u okviru EU programa – napredna razina” predstavio je razrađene elemente prijedloga projekata i dodatno razmatranje njihove kvalitete, kao što su prijedlozi IPA projekata u formi Sažetka projekta (Concept Note) fonda IPA-na temelju IPA 2010 natječaja u području zaštite okoliša.

Nakon toga predstavnici udruga i institucija krenuli su detaljnu razradu proračunskih stavki IPA projekta osmišljenih u okviru prvog dijela radionice, te je napravljen uvod u razradu punog IPA prijedloga projekta, punog prijavnog obrasca kod IPA projekata, od strukture obrasca, općih do tehničkih napomena.

Nakon drugog dana radionice razgovarali smo s voditeljem radionice Nanadom Vakanjcem koji je ukazao na cilj radionica.

– Cilj je unaprijediti znanje i praktične vještine udruga i drugih relevantnih institucija za pripremu prijedloga projekata u okviru različitih EU fondova/programa. Na radionicama je pokazana velika zainteresiranost udruga u dobivanje različitih potpora što je pozitivno s obzirom na saznanje da dosadašnja statistika u vezi odobrenja EU fondova pokazuje da je do sada najmanje sredstava povučeno upravo s područja dalmatinskih županija. Udruge su prepoznale različite mogućnosti da se povuku sredstava iz EU programa, drugim riječima postoje mogućnosti za provedbu manjih projekata koji onda defacto predstavljaju prvi korak u nekom budućim važnijim projektima prema EU fondovima/programima, zaključio je Vakanjac.

Izvor:http://www.zadarskilist.hr/clanci/08122012/udruge-prepoznale-mogucnosti-povlacenja-sredstava

Back to top button