Novosti

U Nadinu četvrta degustacija vina i ulja i šesta Cvitarijada

Nadin će uskoro postati centar Ravnih kotara i Dalmacije, u samo jednom jedinom danu, 8. prosinca, održat će se dvostruka manifestacija. Riječ je o četvrtoj po redu “Degustaciji mladih vina i maslinovih ulja Nadin 2012” i šestom po redu etnofestivalu svirača usne harmonike “Cvitarijada”, jedinstvenom festivalu etnocvitaraša u Hrvatskoj.

Nadinski potencijal

– Uzorci mladog maslinovog ulja u tamnim bocama zvanim ‘maraska’ zapremnine pola litre, zaprimaju se do ponedjeljka. Mlado vino u dvije začepljene boce 0,75 litara zaprima se u razdoblju od 26. do 29., odnosno od idućeg utorka do petka u zgradi škole u vremenu od 17 do 19 sati. Svaki se uzorak honorira sa sto kuna, objašnjava Tomislav Glavić, predsjednik nadinske Udruge vinara i vinogradara.

Na natjecanju proizvođača maslinovog ulja i vina u Nadinu, maslinari i vininari se raduju jedni drugima i oduševljeno plješću šampionima. Tamo nećete čuti da je nešto namješteno, premda je riječ o najosjetljivijoj, vrlo subjektivnoj metodi ocjenjivanja: nepcem i jezikom.

– Susret županijskih maslinara i vinogradara odiše pozitivnom atmosferom, navodi Glavić.

Dodaje kako gastro-etno-eko manifestaciju ulja, vina, svirke i pjesme u povodu blagdana Sv. Nikole organiziraju Udruga vinara i vinogradara Nadin i KUD Nadin uz potporu MO Nadin, Grada Benkovca i Zadarske županije.

– U tijeku je brendiranje bijelog vina maraštine, od ove manifestacije započinje brendiranje crnog vina plavine, autohtone sorte velikog potencijala. Cilj nam je promicanje naše ekološke proizvodnje i ekoloških vina, obznanio je Glavić, ističući kako na ovom području ima mnogo lijepih i perspektivnih vina.

Blagdan vina i maslinovog ulja

– Osnovni cilj nam je da sve to Nadinsko blato, svih 320 hektara vinograda bude u ekološkoj proizvodnji, poželio je.

Edukativna predavanja i svečanost proglašenja uz zabavni program održat će se u velikom šatoru kod škole. Shodno recesiji i krizi skromno iako bogato događajima.

– Pozivam sve uljare i maslinare iz Zadarske županije i Dalmacije da nam se pridruže na ovom jedinstvenom nadinskom blagdanu vina i maslinovog ulja, pozvao je Tomislav Glavić.

Protekle godine vinarima je dodijeljeno sedam, a uljarima pet zlatnih medalja. Apsolutni šampion u kategoriji i bijelih i crnih vina bio je Vjeko Sinovčić iz Novigrada, dok je šampion maslinova ulja Zadranin Mladen Prtenjača, podrijetlom iz Polače.

“NAJBOLJI CVITARAŠI OD NINA DO KNINA”

Na 6. Cvitarijadi pod nazivom “Najbolji cvitaraši od Nina do Knina” očekujemo 20-ak samoukih etnosvirača i pet sviračica na cvitarama koji će svojim stilom i umijećem zvukovima usnih harmonika uzbuditi srca brojnih ljubitelja cvitaraške glazbe, najavljuje Dragan Brzoja, predsjednik nadinskog KUD-a.

Zabavu pod šatorom će u večernjim uveličati KUD-ovi Nadin, Rtina i Pridraga te ženska pjevačka skupina Golubice iz Knina kao i cvitaraš iz BiH s igračima kola zvanog trusa. Specijalni je gost već tradicionalno glazbenik i šoumen Tomislav Goluban, među najboljim i najpoznatijim sviračima usne harmonike u Europi. I ove godine je pokrovitelj najpoznatiji svjetski proizvođač usnih harmonika tvrtka Hohner iz Njemačke.

Prije same manifestacije održat će se i okrugli stol na temu: “Tradicijsko glazbovanje Ravnih kotara i Bukovice”. Predavač je etnolog Livio Marijan.

Izvor: Zadarski list

Back to top button