Novosti

LEADER spašava europsko selo

Prema Deutsche Welle-u, sve više stanovnika Njemačke se sa sela seli u gradove. Lokalne vlasti nastoje, uz pomoće Europske unije, zaustaviti ovaj trend. Fond za pomoć europskom selu se zove LEADER.

Sven Lachmann nema ustaljenog radnog vremena. Zapravo se osjeća kao neka vrsta trgovačkog putnika. Ali ono što prodaje nisu usisavači ili neke druge kućne potrepštine nego imidž sela. Koji put pozvoni na vrata kako bi doznao nešto više o onome što stanovnike seoskih područja muči a ponekad i drži predavanja u lokalnim mjesnim zajednicama ili školskim dvoranama. Lachman je nešto što se u modernom njemačkom rječniku javne uprave zove regionalni menadžer i uskače kada treba riješiti neki problem koji muči stanovnike sela u saveznoj pokrajini Rheinland-Pfalz.

Selo stari

A problema ima mnogo. Svakodnevno se zatvara sve više prodavaonica, gostionica i ostalih ustanova seoskog života. “Stanovnici na selu su sve stariji, mladi odlaze u grad. Demografski proces je nezaustavljiv. Selo stari”, kaže Lachmann. On je kroz svoj rad došao do zaključka da stariji žele ostati na selu. Izazov je, kako im život u poznatoj okolini i u starosti učiniti održivim. U to spada i gradnja po mjerilima koji se ne odnose samo, kako je to trenutno trend, na energetsku ekonomičnost nego i na prilagodbu stanarima s posebnim potrebama. No, kako kaže Lachmann, gradnja bez prepreka će se isplatiti za koje desetljeće, svijest o potrebi takvog razmišljanja je potrebna već danas. No općinama nedostaje novca i stoga mnoge grozničavo pokušavaju privući ulagače. Rezultat toga je sve niža cijena zemljišta za gospodarske zone jer se općine natječu u tomu tko će biti povoljniji. “To je, pogotovu u vremenima pogođenim recesijom, vrlo riskantna taktika”, objašnjava Lachmann. To je vidljivo i nakon ove posljednje krize kada su mnoge parcele u industrijsko-gospodarskim četvrtima seoskih krajeva u Njemačkoj nakon stečaja poduzeća ostale napuštene.

Selo je “chic”

Jedna od posljedica ovakvog razvoja je i zapuštanje samih seoskih središta. Da bi izbjegli negativne posljedice planiranja gospodarskih zona, općine u pomoć zovu regionalnog menadžera Lachmanna. 2004. je u zapadnonjemačkoj regiji Westerwald nastala i inicijativa “Život na selu – život u središtu događaja” koji se u međuvremenu proširio po cijeloj zemlji. Pokrenute su kampanje za poboljšanje života na selu i to ne samo kako bi se na selu zadržalo sadašnje stanovništvo nego i privukli stanovnici iz gradova u kojima je stambeni prostor sve skuplji i skuplji. Uz to se i onima koji odluče na kupnju i sanaciju objekata na selu pruža i novčana pomoć. Ovakva politika je u mjesto Wallmerod u oblasti Westerwald privukla i mnoge mlade obitelji. U međuvremenu je postalo čak i “chic” živjeti u nekoj od renoviranih kuća u središtu sela, kaže gradonačelnik Wallmeroda Klaus Lütkefedder. “Ljude privlači blizina svega što je potrebno za normalan život a osim toga je selo mnogo mirnije i privlačnije za život djece”, kaže ponosno gradonačelnik. 125 kuća je u međuvremenu renovirano a u to je uloženo gotovo 20 milijuna eura iz privatnih fondova.

LEADER uskače

Wallmeroder u međuvremenu posjeduje i vlastitu internetsku stranicu na kojoj novi žitelji mjesta mogu saznati sve što ih zanima: od ponude lokalnog pekara pa do programa lokalnog kluba za mlade. Sve to naravno košta i ne bi bilo moguće bez sveprisutnih EU fondova. Selima u Europskoj uniji u pomoć skače program pod nazivom LEADER što zvuči engleski ali je zapravo kratica s francuskog (“Liaison entre actions de développement de l’économie rurale”). U međuvremenu u EU postoji 2.000 LEADER regija koje sve profitiraju od ovog programa. I regionalni menadžer iz Westerwalda Sven Lachmann crpi sredstva iz ove blagajne i to s jednim ciljem – zaustaviti odumiranje europskih sela.

Izvor: Deutsche Welle

Back to top button