Novosti

LAG Laura istaknut kao jedan od nekolicine LAG-ova u RH koji su spremni za ulazak u EU

Povodom obilježavanja 50 godina od utemeljenja Zajedničke poljoprivredne politike koja je postala temelj europske integracije, Ured za tehničku pomoć i razmjenu informacija Opće uprave za proširenje Europske unije sa sjedištem Bruxellesu a u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, organizirao je dvije regionalne radionice u Vukovaru i Šibeniku te jednu međunarodnu konferenciju u Zagrebu.

U Šibeniku je 12. listopada 2012. održana jednodnevna radionica pod nazivom “50 godina Zajedničke poljoprivredne politike – Korištenje pristupnih i postpristupnih fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj (EAFRD)” na kojoj su sudjelovali predstavnici Lokalne akcijske grupe “Laura”, zajedno s voditeljem Ivanom Čupićem. LAG “Laura” je na tom skupu istaknut kao jedan od najuspješnijih LAG-ova u Hrvatskoj od strane Anne Nowak – predstavnice Europske komisije, Glavnog ureda za poljoprivredu i ruralni razvoj, zadužena za provedbu IPARD programa u Republici Hrvatskoj, a samim time i glavna osoba za provedbu mjere 202 koja se odnosi na budućnost LAG-ova u Hrvatskoj. “LAG Laura jedan je od nekolicine LAG-ova koji su spremni za ulazak u Europsku uniju.” istaknula je Nowak.  Skupu je prisustvovao i pomoćnik ministra Luka Čuljak iz Uprave ruralnog razvoja, EU i međunarodne suradnje.

Na radionici je prikazan povijesni nastanak ZPP i predstavljena njegova budućnost nakon prijedloga novog zakonodavstva, reformskog paketa za ZPP nakon 2013.

Glavni cilj događanja je da se daju praktične informacije vezane uz korištenje fondova za poljoprivredu i ruralni razvoj (EAFRD).

Sudionici skupa su bili predstavnici obiteljskih gospodarstava, lokalnih akcijskih grupa,  stručnjaci Poljoprivredne savjetodavne službe i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i  ruralnom razvoju, predstavnici lokalne i regionalne razine te predstavnici resornih ministarstava (Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije).

Back to top button