Novosti

U sklopu projekta “Joint venture for a better life” sudionici posjetili Benkovac i Lišane Ostrovičke

Lokalna akcijska grupa “Laura” uspješno je provela drugi dan aktivnosti projekta “Joint venture for a better life”. Sudionici su jučer posjetili grad Benkovac gdje su se, zbog loših vremenskih uvjeta, planirana događanja održala u dvorani Osnovne škole u Benkovcu.

Odmah na početku programa okupljene je pozdravio zamjenik gradonačelnika Grada Benkovca Mirko Erstić i zaželio im dobrodošlicu. “Nadam se i uvjeren sam da će naši KUD-ovi uspjeti pokazati našu tradiciju i običaje. Zahvaljujem se svima koji su radili na ovom vrijednom projektu i nećemo stati na tome nego ćemo i dalje raditi.”, kazao je Erstić.

Prezentaciju folklora i etnografskih vrijednosti regije Bukovica otvorili su KUD Kamen Bukovica iz Popovića. Zatim su nastupili KUD Sidraga iz Tinja, KUD Branimir iz Benkovca i KUD Sv. Nikola Tavelić iz Lišana Ostrovičkih.

Nakon nastupa KUD-ova uslijedio je edukativni dio programa. Ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac Marin Ćurković predstavio je ukratko povijest grada Benkovca i njegovu ulogu i  značaj kao centra Ravnih kotara. Zatim je Mario Deur održao kratko predavanje o ojkanju, najstarijoj vrsti pjevanja u Hrvatskoj. Ojkanje je UNESCO uvrstio na listu ugrožene nematerijalne kulturne baštine.

Osim nastupa KUD-ova i predavanja, predstavljeni su tradicionalni proizvodi ovoga kraja. Među mnoštvom proizvoda, najzanimljiviji je prisnac – jedan od najstarijih kolača na ovim prostorima. Prisnac je tradicionalno jelo Bukovice i Ravnih kotara koji se pekao samo u posebnim prigodama poput blagdana ili težih fizičkih radova.

Nakon toga, sudionici su posjetili Gradsku knjižnicu Benkovac i Asseriu – napušteno i razrušeno liburnsko i rimsko naselje.

Zatim je uslijedio posjet općini Lišane Ostrovičke gdje je sudionike svečano dočekala načelnica Ivana Dević zajedno sa KUD -om Sv. Nikola Tavelić.

Danas, 17.10.2012., u prijepodnevnim satima slijedi posjet općini Pakoštane gdje će se u sportskoj dvorani održati seminar (radionica) na temu odjeće, melodije, pjesama i plesova regije. Nakon toga slijedi izlet na Vransko jezero i vidikovac Kamenjak. U popodnevnim satima na rasporedu je posjet općini Bibinje gdje će se u prostorijama Osnovne škole održati radni sastanci s predstavnicima Općine Bibinje i folklornih skupina. Osim toga, nastupit će i bibinjski KUD-ovi i Ženska klapa Garofuli, folklorna skupina Veseli Bibinjci, Klapa Bibinje i Mandolinski ansambl Moba.

Inače, ovaj projekt će se provoditi od 15. do 19. listopada 2012. na području LAG-a “Laure”. Nositelj projekta je Lokalna akcijska grupa “Laura”, a partneri su LAS MDD – zadruga za razvoj podeželja z.b.o. (Slovenija), Croatian Cultural Association in Slovakia, Grad Benkovac, Općina Lišane Ostrovičke, Općina Bibinje, Općina Sv. Filip i Jakov, Općina Pakoštane i Općina Tkon. Vrijednost projekta iznosi 13.000,00 eura.

Back to top button