Novosti

Sajam lokalnih akcijskih grupa u Glini

U Glini je 29. lipnja u organizaciji UNDP-a održan sajam Lokalnih akcijskih grupa, na kojima je sudjelovao i voditelj LAG “Laure” Ivan Čupić. Cilj sajma je bio predstaviti Lokalne akcijske grupe s područja cijele Hrvatske i projekte koje oni provode.

Sudionici su bili upoznati i s programom LEADER Europske unije za razvoj ruralnih područja. Koordinatorica i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton je kazala kako je članstvo u Europskoj uniji prilika da se poboljšaju uvjeti u ruralnim područjima jer je godišnje iz fondova dostupno 350 milijuna eura:

„Međutim ta korist nije nešto što bi bilo automatsko. Korištenje prilika u okviru ruralne politike Europske unije u dobroj će mjeri ovisiti o angažmanu lokalnih zajednica. Kad je riječ o iskustvima drugih zemalja koje su se pridružile Europskoj uniji, iskustva su pomiješana. Neke su zemlje uspjele koristiti fondove Europske unije kako bi ruralne zajednice od toga imale koristi, no u drugim slučajevima smo imali situaciju gdje dostupna financijska sredstva nisu mogla iskoristiti.”

Pomoćnik ministra poljoprivrede Luka Čuljak je kazao više o stanju LAG-ova u Hrvatskoj koji su u neprestanom razvoju jer u Ministarstvu svaki dan dobivaju pozive za predstavljanje LEADER programa. U Hrvatskoj su već prepoznate prednosti pristupa kakvog zahtijeva LEADER:

„Prema najnovijim podacima u Hrvatskoj je trenutno registrirano 35 LAG-ova koji pokrivaju oko 49% ukupne površine, a na njihovom području živi oko 24% ukupnog stanovništva ili 1,1 milijun ljudi.”

Back to top button