Novosti

IPARD INFO DANI

U Zadru je u organizaciji Hypo Alpe-Adria Banka d.d., a u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskom poljoprivrednom komorom 13. lipnja održan ciklus besplatnih radionica o provedbi IPARD programa, pretpristupnog programa Europske unije namijenjenog razvoju poljoprivrede i ruralnom razvoju, “IPARD INFO DANI”.

U okviru IPARD programa Hrvatskoj je na raspolaganju 244,8 milijuna eura do ulaska u punopravno članstvo 2013. godine kada će sektoru poljoprivrede na raspolaganju biti puno izdašnija sredstva koja će, samo u prvoj godini punopravnog članstva, iznositi 421 milijun eura.

Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju s područja Dalmacije zaključno s ožujkom 2012. godine zaprimljeno je 70 projekata za IPARD Mjere 101&103 i 302, od čega je za 8 projekata iz Zadarske te za 7 projekata iz Splitsko-dalmatinske županije odobreno ukupno 69,5 milijuna kuna. Do sada nisu isplaćena sredstva niti jednom IPARD korisniku s područja navedenih županija s obzirom na to da su projekti još uvijek u fazi provedbe. Na području Šibensko-kninske, Ličko-senjske i Dubrovačko-neretvanske županije za sada još nema odobrenih projekata.

Hypo Alpe Adria Banka je organizirala IPARD INFO DANE kako bi potencijalne prijavitelje projekata, informirala o načinu i uvjetima korištenja bespovratnih sredstava iz programa IPARD te mogućnostima kreditiranja IPARD projekata. Predstavili su primjere uspješnih projekata te prenijeti iskustva, preporuke i stručne savjete vodećih IPARD konzultanata koji za sobom imaju niz uspješnih projekata financiranih iz programa IPARD.

„S ciklusima radionica diljem Hrvatske započeli smo prošle godine kako bi se povećala iskoristivost raspoloživih sredstava koji su hrvatskim privrednicima, gospodarstvenicima, ostalim prijaviteljima kao i cjelokupnom gospodarstvu na raspolaganju. Veliki odaziv sudionika radionica dokaz je kako je zanimanje za sredstva EU fondova veliko, ali također i kako je nužno poboljšati korištenje tih sredstava, od kojih značajan dio ostaje neiskorišten. Jedan od najvažnijih koraka u tom pogledu je informirati i educirati građane o načinima i mogućnostima financiranja projekata te unaprijediti suradnju javnog, privatnog i civilnog sektora, što je ideja ovih radionica”, istaknula je Suzana Brenko, izvršna direktorica Poslovanja s javnim institucijama.

Kako bi građanima olakšala pristup pretpristupnim i postpristupnim EU fondovima, Hypo Alpe-Adria-Banka razvila je uslugu HYPO EU Desk, putem koje klijente informira i savjetuje o mogućnostima financiranja sredstvima iz EU fondova te im je na raspolaganju u svim fazama složenog procesa prijave i povlačenja EU sredstava.

IPARD INFO DANI održali su se od ožujka do listopada diljem Hrvatske, od Dalmacije preko Istre i središnje Hrvatske od Slavonije i Baranje.

Odobreni projekti na području Zadarske županije:

• M.T.O. PALEKA, Zemunik donji – ukupni iznos potpore 3.152.894,60 hrk

• Ribarska zadruga “OMEGA 3″, Kali – ukupni iznos potpore 10.765.179,94 hrk

• Arbacommerce d.o.o., Zadar – ukupni iznos potpore 11.134.500,00 hrk

• Marikomerc d.o.o., Poličnik – ukupni iznos potpore 1.368.070,88 hrk

• Puntica d.o.o., Vinjerac – ukupni iznos potpore 2.977.585,69 hrk

• TREŠNJA d.o.o., – Zemunik – ukupni iznos potpore 2.081.189,23 hrk

• PZ Dubrava, Raštane Donje – ukupni iznos potpore 807.847,91 hrk

• OPG Babac Sandra, ukupni iznos potpore 546.408,71 hrk

Izvor: znet.hr

Back to top button