Novosti

LAG Laura sudjelovala na seminaru povodom osnivanja LAG Poreštine

Organizacijski odbor Lokalne akcijske grupe Poreštine i AZRRI – Agencija za ruralni razvoj Istre organizirali su u petak, 17. veljače 2012 u Poreču seminar na temu: „Osnivanje lokalne akcijske grupe Poreštine“

Ovo je druga u nizu od 3 ciljanih seminara/radionica, koja ima za cilj upoznati širu javnost sa procesom osnivanja Lokalne akcijske grupe Poreštine, prednostima uključivanja u LAG, te mogućnostima financiranja projekata LAG-a nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju. Proces osnivanja LAG-a Poreštine formalno je započeo 21. siječnja 2011. godine u Poreču potpisivanjem Sporazuma o postupku i mjerama za osnivanje Lokalne akcijske grupe(LAG) ruralnog područja Poreštine. Potpisnici Sporazuma su općine Kaštelir Labinci, Višnjan, Sv. Lovreč, Vrsar, Tar Vabriga, Funtana, Vižinada i grad Poreč.

Predsjednik LAG Laure Ivan Čupić održao je prezentaciju na temu: „Iskustva u osnivanju LAG-a te provedbi LEADER-a“. LAG Laura je osnovana u svibnju 2009. godine u Biogradu na Moru, te kao takva ima puno iskustva i primjera dobre prakse na tom području. Trenutno broji 27 članova – dva grada, jedanaest općina, deset udruga te tri člana iz privatnog sektora.

LAG je oblik javno privatnog partnerstva koji će nakon ulaska Hrvatske u EU moći povlačiti značajna financijska sredstva u domeni poljoprivrede i ruralnog razvoja putem tzv. LEADER Programa. Uključivanje u rad LAG-a je dobrovoljno, te je upravo sada pravo vrijeme za formiranje institucionalnih okvira za sudjelovanje u projektima financiranima od  Europske Unije koji će omogućiti održivu revitalizaciju ruralnih područja.

Back to top button