Novosti

“Priču o vinu” poslušalo tridesetak ugostitelja

Lokalna akcijska grupa LAG  “LAURA” u Captain’s clubu i  restoranu marine “Kornati” u  Biogradu na Moru u sklopu  projekta “Priča o vinu” u subotu je održala besplatni tečaj  “Enologije i Sommelierstva”  za 30-ak ugostitelja i vinara sa  svojega područja, odnosno  gradova Benkovac i Biograd  na Moru te općina Sv. Filip i  Jakov, Pakoštane, Polača,  Stankovci, Lišane Ostrovičke,  Pašman, Tkon i Škabrnja. Tijekom edukacije predstavljeno je 20-ak autohtonih vina s  područja LAG-a “LAURA”.

Proizvoditi vina  svjetskog glasa

Nazočne ugostitelje i vinare  o tečaju “Enologije i Sommelierstva” upoznao je predsjednik LAG “LAURA” Ivan  Čupić, stručni savjetnik za EU  fondove iz biogradske gradske uprave.

– Imamo sve prirodne uvjete za proizvodnju odličnih  vina. Put kojim treba ići je  proizvoditi vina svjetskog glasa. Treba biti inovativan, na  vino moramo gledati i kao dio  naše turističke ponude, naročito kroz ugostiteljstvo i  gastronomiju. Gostima treba  ponuditi simbiozu naše gastronomije i vrhunskih vina,  poručio je Daniel Segarić,  pročelnik Ureda za poljoprivredu Zadarske županije.

Od završetka Domovinskog  rata do kraja 2009. godine u  Zadarskoj županiji je posađeno oko 700 novih hektara  s vinovom lozom.

– U razdoblju od 2006. do  kraja 2009. godine na našem  području je posađeno oko 171  hektar vinograda. Paralelno s  podizanjem nasada ide i edukacija vezana za kvalitetu vina  o čemu svjedoče i brojna priznanja naših vinara na domaćim i međunarodnim manifestacijama, istaknuo je Miroslav Andrić, dipl. ing. agronomije i savjetodavac hrvatske poljodjelske službe.

Svako jelu njegovo  vino

O povijesti vinogradarstva i  vinarstva, definicijama različitih tipova vina, vinogradarskim regijama i najvažnijim sortama u Hrvatskoj te o  osnovama vinogradarsko-vinarske proizvodnje govorio je  dr.sc. Marko Karoglan. O  sommelierstvu, ocjenjivanju  vina, našim osjetilima, optimalnim uvjetima degustacije,  novostima i trendovima vina u  RH i svijetu te za praktični  prikaz posluživanja boce vina  bio je zadužen višestruki prvak RH za sommeliere Sandi  Paris, voditelj edukacije u hrvatskom Sommelier klubu.

– Trebamo razbiti pojedine  stereotipe, primjerice, da vino  pijemo u velikim količinama  ili da konzumiramo samo jednu vrstu vina uz više jela.  Uvjeravam vas da se i uz  jednu čašu vina može uživati  te da svaka vrsta jela ‘ljubi’  drugo vino, rekao je Paris,  dodajući da je postići simbiozu jela i vina pravo umijeće.

– Pijte pravo vino i ne pijte  puno. Vino se pije na ure, ne  na litre. I ne treba zaboraviti –  kao što je voda dobra i zdrava  za tijelo, tako je vino za dušu,  zaključio je sommelier Sandi  Paris.

Back to top button